Uutiset

Tasoitusjärjestelmä muuttuu keskiviikkona 19.2.

Maailmanlaajuinen tasoitusjärjestelmä WHS (World Handicap System) otetaan Suomessa käyttöön ensi viikon keskiviikkona, eli 19.2. Alle on kerätty tärkeimpiä asioita, joita sinun tarvitsee WHS:stä tietää. Golfliiton sivuilta löytyy kattava materiaalipankki liittyen uuteen tasoitusjärjestelmään, johon kannattaa tutustua mikäli haluaa tietää aiheesta vielä lisää. Golfliiton WHS-sivuille pääset tästä.

Miksi tällainen uudistus tulee? Golfia on pelattu yhtenäisillä maailmanlaajuisilla säännöillä peliin, välineisiin ja amatöörioikeuksiin liittyen. Tasoitusjärjestelmän osalta käytössä on ollut kuitenkin kuusi erilaista järjestelmää. Tänä vuonna käyttöön tulee kuitenkin uusi tasoitusjärjestelmä, jonka perusperiaatteet ovat samat kaikkialla. Uusi tasoitusjärjestelmä on siis maailmanlaajuinen, oikeudenmukaisempi ja mahdollistaa myös lyhyemmät kuin 18 reiän kierrokset tasoituskelpoisiksi!

Miten WHS toimii? WHS on keskiarvojärjestelmä. Tasoituksesi on kahdeksan parhaan tuloksesi keskiarvo 20 viimeisestä rekisteröidystä tasoituskierroksestasi. Vaikka tasoituslaskentaa ei suoriteta enää pistebogeynä, lyöntimäärien laskemiseen sovelletaan kuitenkin samoja periaatteita kuin pistebogey-laskentaan. Isoa muutosta ei siis tapahdu! Kilpailuissa voi myös edelleen olla pistebogey-sarjoja. Keskiarvojärjestelmässä tulokset perustuvat lyöntimääriin, joihin tehdään pistebogey-laskennasta tuttuja korjauksia (eli sanahirviö nettotuplabogey -korjauksia), mikäli tuloskorttiin lipsahtaa muutama suurempi yksittäisen väylän lyöntimäärä.

Tasoituksesi voi vaihdella lyhyen aikavälin sisällä totuttua enemmän, mutta tähänkin on kuitenkin omat rajoituksensa. Suurin mahdollinen tasoitus on edelleen 54. Aiempi rajoitin, joka esti tasoituksen nousemisen yli 36 kuitenkin poistuu. Tasoituksesi ei kuitenkaan voi nousta yli viidellä lyönnillä tasoituksestasi viimeisen 365 päivän ajalta. (Kunhan sinulla on ne 20 tasoitustulosta rekisterissä.)

Tasoitusryhmät poistuvat, mikä tarkoittaa sitä, että kaikki golffarit voivat rekisteröidä tasoituskierroksia harjoituskierroksista, jotka voivat olla lyhimmillään 9 reikää. Ymmärsit oikein -myös singel pelaajat voivat jatkossa tehdä näin! Ja sinun ei siis tarvitse rekisteröidä kierrosta tasoituskierrokseksi Nexgolfissa tai Caddiemasterilla etukäteen. Riittää, että kerrot merkitsijällesi ja pelaat sääntöjen mukaan.

Uuden järjestelmän kautta tuloskortin palauttamisajan merkitys korostuu, joten tuloskortti kannattaa palauttaa Caddiemasterille tai lyödä tuttuun tapaan itse Nexgolfiin heti pelipäivänä, mikäli kortin aikoo palauttaa.

Tärkeintä on kuitenkin se, että sinun ei tarvitse opetella itse järjestelmää! Tasoitus muuttuu automaattisesti, joten nyt vain jännittelemään minkälainen luku eBirdiestä ensi keskiviikkona löytyy.

Voit katsoa kaikki Suomen Golfliiton tuottamat opasvideot WHS-järjestelmämuutoksesta tästä.